Tuesday, December 29, 2015

Zdraví


Zdraví. Jedna z největších priorit a hodnot v našem světě. Když se někoho zeptáte na jeho žebříček hodnot, zdraví bude určitě jedna z nejvýše umístěných položek. Být zdravý je v dnešní době nesmírně důležité, protože během nemoci můžete ve škole příliš zameškat, v práci vaši pomoc taky budou postrádat a pocit nevolnosti či naprosté bezmocnosti je málokomu příjemný. Vzít si Paralen a vypotit to se pro nás stal naprosto běžný postup, jak se nějaké virózy zbavit. Proti zákeřným nemocem a chorobám jsme odmalička očkováni a medicína se neustále posouvá dopředu a dokáže si tak poradit i s tím, na co se dříve umíralo zcela běžně. Tedy, ono se ve světě stále umírá na pro nás naprosto lehce vyléčitelné věci. 

Představte si, že každou hodinu ve světě umře okolo 800 dětí mladších 5 let. To dělá zhruba 15-18 tisíc dětí každý den. Moment, nepředstavujte si to, tohle je realita. A většina jich je z rozvojových zemí a umírají kvůli naprosto "banálním" důvodům, kterým jde lehce předcházet. Jenže je tam problém. Obyvatelstvo rozvojových zemí často nemá tak dobrý přístup k doktorům, lékům nebo postrádá základní znalosti, co se zdraví týče. Zatímco u nás jsou děti odmalička očkovány proti smrtelným chorobám jako jsou tuberkulóza, černý kašel, tetanus, spalničky, záškrt či dětská obrna, v chudých a rozvojových zemích jsou děti nechány všem těmto virům napospas.

Pokud matky nebo rodiny neznají základní hygienické návyky či nemají přístup k čisté vodě, děti můžou umřít i na průjem, v tropických a vlhkých oblastech je častou příčinou úmrtí také malárie. Velká pozornost by se měla také věnovat matce i během těhotenství a porodu, protože pokud se vyskytnou nějaké porodní komplikace, může to zabít nejen dítě, ale i matku. Statistiky uvádí, že okolo 300 000 žen ročně umře kvůli komplikacím během porodu. Je proto důležité, aby rodiny měly přístup k nezávadnému vodnímu zdroji, kvalitní zdravotní péči a naučily se návykům, které dokáží ochránit před onemocněním, například tolik zmiňované umývání rukou. Pro nás něco, co děláme jen tak nedbale, na oko, aby se neřeklo. Kdežto jim to může zachránit život.

Jedním z největších a nejrozšířenějších zdravotních problémů nadále zůstává AIDS/HIV. Tahle nemoc nicméně není pouhým rizikem v rozvojových zemích, nicméně ohroženy jsou také děti, převážně mládež, ve vyspělých zemích jako je USA nebo Česká republika. Základem je prevence a dobrá informovanost všech, kterých se tohle téma a tahle nemoc týká. Z důvodu AIDS ztratilo přes 17 milionů dětí jednoho nebo oba rodiče, zhruba 3 miliony dětí se touto nemocí nakazily od jednoho z rodičů, nejčastěji matky, která virus na novorozeně mohla přenést během těhotenství, porodu nebo následného kojení. Díky lékařské pomoci se i lidé s HIV/AIDS dokáží normálně zapojit do běžného života a dožívají se stále většího věku.

Ale abychom nezůstali pouze u negativních zpráv, pojďme se podívat na i na pár příkladů pozitivních zlepšení, kterých se za posledních 15-20 let podařilo dosáhnout. Zatímco v roce 2000 byla roční úmrtnost dětí do 5 let okolo 9-10 milionů, v roce 2015 se ji podařilo snížit na 5-6 milionů. Například předtím za úmrtnost dětí mohl průjem z 22%, dnes je tomu už "pouhých" 9%. Před 15 lety ročně umíralo kvůli porodu přes půl milionu žen, dnes se číslo snížilo na již zmiňovaných 300 tisíc. Ano, stále je to hodně, ale zlepšení tam je.

Zdraví má člověk jen jedno a musíme o něj náležitě pečovat. I když nám například zápal plic a průjem znepříjemní několik dní, které musíme strávit v posteli nebo na záchodě, ale pak jsme zase v pořádku, tak naopak v některých částech světa se s těmihle nemocemi mění život člověka ve velmi důležitý a bohužel už předem prohraný boj.  

zdroj: UNICEF statistics, Red Cross

0 comments:

Post a Comment